Menu
ЕДНОФАМИЛНА ЖИЛИЩНА СГРАДА
"АНТОАНЕТА"
проект: арх. Кирил Събчев, арх. Даниела Цонкова
Местоположение: БЪЛГАРИЯ
клиент: частно лице
проект: 2018,
площ имот: 825 м² 
застроена площ: 158 м² 
разгъната застроена площ: 306 м²
озеленени площи: 538 м²
автомобилини и пешеходни алеи: 116 m²
паркоместа: 2 броя

Всеки път когато мислим и работим по проекта на еднофамилна къща, за нас тази семейна къща е строго индивидуална. Тя е предназначена точно за това семейство. Ново предизвикателство. По тази причина може би отделяме много повече време и работа, отколкото за многофамилната сграда. Правим много повече варианти, дори и клиента вече да е избрал функцията и облика на дома си. Правим частични интериори, дори и не до краен етаm, но целим клиента да бъде наясно със средата, която иска да създаде. Нямаме две еднакви къщи, а и не би трябвало, както няма две еднакви семейства на този свят.
Защо кръщаваме сградите си с женски имена?
В повечето от случаите те са наречени на жената в семейството – възложител на проекта. От практиката си сме се обедили, че Жената в семейството е тази, която решава какво ще се случи в този дом и като функция и като организация на пространствата и като визия. Жената, която създава живот, грижи се за домашния уют, подрежда и аранжира пространствата в къщата и около нея. 
Тази конкретна къща е за едно младо семейство, изключително мила и интелигентна двойка, които освен всичко друго са избрали за професия най-хуманната – тази на лекаря.
По-голямото предизвикателство обаче е, че това семейство имат не едно, не две, а ТРИ деца, и то не какви да е, а... МОМЧЕТА. Три момчета. За нас като семейна двойка и родители, това семейство са  направо герои. Първото нещо за което се сещаме това е респект, страх, почитание и най-вече пределната яснота, че не може да има компромиси. Първоначалната идея за сграда, която предложихме беше със сутерен, два жилищни етажа и връзка с покрива, като част от него да бъде използваем. По време на работата обаче, съобразявайки се с възложителите, сградата бе решена без сутерен, с по-площен първи етаж от първоначалните варианти и ясно разграничение на зоните родител – деца.
Функцията на първия етаж включва входно предверие еднопространствена дневна с трапезария и кухненски бокс, с предвидена възможнваст за отделянето му, санитарен възел и родителска спалня. В отделна зона с достъп чрез коридор са организирани обслужващите помещения като склад, котелно, зона със сауна, санитарен възел и малка зала за медитация и тренировки на определено японско изкуство. Връзката с втория етаж е чрез удобна стълба, която води до втора дневна зона - детската дневна. От нея става връзката с трите детски спални, всяка от които е със самостоятелна малка баня с тоалетна, като едно от условията беше спалните  и баните да са еднакви по площ за момчетата. От детската дневна има връзка с използваемата покрив тераса над първия етаж,като част от терасата е покрита и с възможност за поставяне на барбекю. Разбира се, пода на втория (детския) етаж е шумоизолиран с 10см шумоизолационна вата.
Радост и чест беше за нас да проектираме дом на семейство с три деца. Голямото удоволствие обаче за нас по време на проектирането беше и това, че толкова младо и интелигентно семейство избра модерна визия за дома, в който да отглежда децата си.